perjantai 15. huhtikuuta 2011

ihanaa maalaisleipää ja tiramisua

Loistavan hyvän maalaisleivän ohjetta olen mukaillut Yhteishyvän taannoisesta reseptistä. Se on vaivalloinen kieltämättä, mutta todellakin sen arvoinen. Leipä maistuu mahdottoman hyvältä juustojen, hillojen, pateen, oliivitahnojen, keittojen ja salaatin kanssa.

Kaksi leipää syntyy yhdestä ohjeesta, samalla vaivalla kannattanee tehdä tuplasatsi. Meidän 4-5 ihmisen poppoo syö kaksi patonkia yhdeltä istumalta. Ihanaa kun lapset on vihdoin oppineet syömään ja nauttimaan juustoista, huono puoli tosin on, että kaikki kalliit juustot katoaa nyt kaapista ennenkuin itse ehdin niihin käymään käsiksi.

Ihanaa maalaisleipää

3dl vettä
4 rkl fariinisokeria tai siirappia ja ruokosokeria yhteensä sama määrä
2 dl grahamjauhoja
1 ps kuivahiivaa
n 5dl vehnäjauhoja, osan laitan yleensä spelttiä ainakin 2dl tästä määrästä
1 rkl merisuolaa,
2tl oliiviöljyä

Mittaa lämpöinen vesi, sokru ja 1dl grahamjauhoihin sekoitettu kuivahiiva kulhoon ja sekoita. Anna seisoa n 10 min kunnes kuplii.
Vatkaa joukkoon puolet lopuista jauhoista ja alusta voimakkaasti ja lisää loputkin. 10 min vaivaamista kunnes irtoaa kulhon reunoista. Yleiskoneita en käytä ikinä, leipominen on terapiaa, jos tekee homman käsin ja ajan kanssa.
Öljyä iso kulho ja sinne taikina kohoamaan ainakin 1½ tunniksi.
Jaa taikina kahteen osaa ja leivo leiviksi. Kohota lisää puolisen tuntia. Uuni lämpiämään 275 asteeseen.
Uunin pohjalle aseta yksi pellillinen vettä. Uunin pitää olla kostea, muuten leivästä ei tule rapea.
Laita toinen pelti ilman leipiä kuumenemaan uuniin. Viillot leipien päälle ja kuumalle pellille, vesipelti pois uunista.
Paista 10 min. Sitten lämpö pois ja jälkilämmössä 15 min
Älä peittele, että kuori pysyy rapeana.


Tiramisu on ns mun varmoja ja vanhoja suosikkeja. Tämä ohje on ollut 1990-luvulla Annassa ja olen varioinut sitä hieman. Tää on niin helppo ja nopea, että kannattaa kokeilla, jos on tiramisun ystävä. Olen maistellut monissa paikoissa tiramisua esimerkiksi siellä Italiassa ja paremmissa ravintoloissa Suomessakin, ei tää häviä niille.
Parempaa tulee kuitenkin mielestäni Wilhemina-kekseillä kuin niillä italialaisilla kissansormilla.
Olen kokeillut erilaisilla likööreillä ja konjakilla ja joskus olen maustanut mascarponevaahdon sitruunankuorella.Toimii, joten omalle versiolle tää on hyvä pohja.
Tosi kivaa saa myös jos vetääkin noiden pohjakeksien päälle rullallisen sitä Pirkan omenasosetta ja sitten  päällyskaakaon sekaan kanelia.

Tiramisu (20 minuutissa)

2½dl kahvia ja sekaan 1 dl amarettoa tai muuta likööriä/konjakkia
4 valkuaista
4 keltuaista
1 1/4 dl sokeria
500g mascarponea
2 pkt Wilhelmina keksejä
kaakaojauhetta koristeluun

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekaan mascarpone ja kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Lado vuokaan paketti keksejä, jotka olet kastanut kahvi-likööriseoksessa. Päälle puolet vaahdosta. Loput kastetut keksit päälle ja loppu vaahto niiden päälle. Yön yli jääkaappiin. Ennen tarjoilua sihtaa kaakaojauhetta päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti