maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 23: Kiire jo on, kiire jo on! Helpot ja tuunatut tässä

Aika paljon voi oikaista jouluherkuissa.


Piparit ensinnäkin. Leivon niitä lasten ja tuoksujen takia. Ihan hyvin niissä voisi oikaista ja olisi sotkua vähemmän. Tuoksut tosin saa aikaiseksi vaikka pakastealtaan taikinoita paistamallakin. Ihan kelvolliset saa joka kaupasta ja ikeasta. Ja voihan ne sitten vaikka koristella kera pilttien.


Kaloissa oikaisun mahdollisuus on ilmeinen. Graavilohi on parempaa itse duunattuna, mutta ei kaupan versiot ole kovin pöllöjä nekään. Kalatiskeiltä saisi vaikka mitkä sillit ja muut ihan kelvollisina makupaloina. Mäti, joka on ehdoton juttu omassa joulussa on jokatapauksessa valmis jo sellaisenaan. Rinnalla vain smetanaa ja pieneksi pilkottua punasipulia.


Laatikot olen tehnyt lähes aina itse. Parina jouluna kuitenkin duunasin valmisversioista itseasiassa aika hyvät versiot. Kirjoitin ohjeet oikein muistiin ja olen jakanut niitä kiireisille kamuille vuosin varrella. Pointti on sujauttaa ne kivoihin jouluisiin vuokiin ja lämmitellä alhaisella lämmöllä jouluaattona. 


Testasin kerran myös stokkan kovasti kehuttuja valmislaatikoita, mutta omaan makuun nämä Saarioisten äitien versiot tuunattuina oli paremmat. Ohjeet niihin isokokoisiin boxeihin.


Valmis lanttulaatikkoboxi

Lisää sekaan 1-2 munaa, kanelia ja inkivääriä, sekoita ja uuniin 175 asteelle. 


Valmis porkkanlaatikkoboxi

Lisää 2 dl kuohukermaa, 1 muna, iso loraus siirappia ja uuniin samaiselle 175 asteelle.


Valmis perunalaatikkoboxi 

Lisää 2 dl kuohukermaa, 2 rkl siirappia, 1 muna ja 175 astetta.


Rosollin voi ostaa myös valmiina ja tehdä kastikkeen itse, eli vaahdotettuun kuohukermaan tilkkanen punajuuripurkin nestettä. Mausta valmisrosolli sitruunapippurilla ja asettele päälle keitettyjä kanamunan puolikkaita. Valmissillin saa pilkottua joukkoon, samoin maustekurkkua, freshin version saa jos heittää sekaan vielä taviskurkkua pieneksi pilkottuna.


Valmiista sienisalaatistakin saa omatekoisen oloisen lisäämällä smetanaa, valkopippuria ja persiljaa joukkoon.


Näyttävän maksapateen voi käydä ostamassa stokkan lihatiskiltä tai kauppahallista. 


Valmis perunasalaatti on kyllä omalla kohdalla out of question, mutta kai siinäkin pätisi sama idea, esim creme fraichea, valkopippuria ja pieneksi pilkottua vihreää omenaa sekaan.


Joulumyyjäisistä voi hakea kuivakakut. Tortut varmaan suurin osa nykyisin toteuttaa pakastealtaan valmistaikinan kanssa.

Lihapullissa voi oikaista. Kaupan tiskiltä voi tilata valmiiksi paistetun kinkun tai kalkkunan tai ihan mitä nyt haluaakin syödä.

Karjalanpiirakat ostetaan itse tai paistetaan esipaistetut. Munavoin osaa sekoittaa lapsikin.


Riisipuurossa ei voi oikaista. Mutta kyllä sitäkin valmiina nykyisin saa.


Määrätön määrä suklaakonvehteja ostetaan kaikki valmiina tietty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti