torstai 16. tammikuuta 2014

Meksikolaista paputahnaa, salsaa & Tampereen etniset suosikit

Olen meksikolaisen sapuskan ystävä ja laittelen sitä todella usein. Viime viikolla tein tortilloja kana-pekonisoosilla, jonka kanssa väkersin paputahnaa, guacamolea ja tomaattisalsaa. Ässähyvää.

Odottelen innoissani kahden viikon päässä häämöttävää Kalifornian matkaa, olen kuullut, että erityisesti San Fransiscossa on joitakin taco- ja tortillapaikkoja, joita ei saa missata. Googlemapsissa on melkein enemmän tallettettuna dinereita ja hodarikioskeja, kuin perinteisiä nähtävyyksiä. Oijoi. Odottavan aika on kyllä käynyt todella pitkäksi.

 Meksikolainen paputahna (Refried Beans)

Jos olet juuri paistanut pekonia, niin tosi hyvä juttu, sillä siitä jäävät maut on kiva olla pannulla kun ryhdyt tähän puuhaan

Paista pari sipulia ja valkosipulin kynttä pekoninrasvassa tai voissa, lisää pari purkillista valutettuja kidneypapuja,  ja paistele hetki, painele ja survo, jotta saat puuromaisen koostumuksen, voit jopa lisätä hieman vettä sekaan, jos tarvitsee ja mausta lopuksi sokerilla, suolalla ja mustapippurilla

Tomaattisalsa

Pilko 5 isoa tomaattia, poista siemenet jos viitsit
lisää 1 sipuli, vielä parempi jos on kevätsipulia, sitä sitten reilusti sekaan varsineen
lisää 1 vihreä chili, siemenet poistettuna
 ja sitten mukaan reilu purska korianteria
+ 1 limen mehu
sekä 1 tl suolaa ja 2 tl sokeria
sekoita ja anna maustua mielellään tovi

Guacamole
Soseuta sauvasekoittajalla 2-3 avokadoa, 1-2 limea, 1-3 valkosipulinkynttä, 1 creme fraiche, hipaus suolaa ja pippuria


Meksikolainen kanakastike tacoille, tortilloille

Paista broilerifilesuikaleita, lisää sekaan jo aiemmin paistetut pekoninpalaset, sekä 1 chili
lisää pannulle valmista barbecue-kastiketta 2 rkl
5 tomaattia pilkottuna
suolaa, pippuria, oreganoa

Paista hetki ja tarjoa paputahnan, salsa ja guacamolen kanssa tortillojen tai tacojen kera.



Viime aikoina on ollut etniset maut muutenkin mieliteoissa. Tampereen keskustan Thai & Laos Restaurant on tullut testattua muutamaan otteeseen ja hyväksi todettu. Niiden laosilainen makkara on järjettömän tulista.

Mukaan haettuna ruoka ei tosiaan ole hinnalla pilattua.



Hervoodissa suosikkipaikaksi on noussut Malabadi, joka näyttää ulospäin tavallisesta kebabkioskilta, mutta sisällä on kiva tunnelma ja kaupungin parhaat mezet. Lounasbuffa on myös loistava, mutta paikka on lounasaikaan hieman ruuhkaisa ja erityisesti paikallisten miesten suosima. Eikä suotta.

Malabadi sijaitsee ihan siinä Hervannan keskustassa Lindforsikadulla, oikein katu-uskottavassa miljöössä.




2 kommenttia:

  1. On se niin väärin, että on keliakia ja allerginen tuoreelle tomaatille! :( Silloin kun tortilloja sai vielä syödä, niin olivat lemppareita. Joo, on olemassa gluteenittomia tortilloja, ne on sellaisia minikokoisia. Läpimitta jotain 15 senttiä. Pitäis opetella tekemään ite. Malabadissa olen käynyt, nimenomaan buffassa ja tykännyt, vaikka joutunutkin valkkailemaan itselleni sopivaa. Oon sit katsellut suupielet kuolassa toisten lautasten herkkuja. ;)

    VastaaPoista
  2. Joo voin kuvitella hankaluudet! Mulla ei ole hyvää tortillaohjetta heittää, pitäis testailla joskus. Tacoihin tarvii kai sellaisen koneen, jos meinaa kotona duunata. Tortilloissa olen tavannut oikaista ja käyttää niitä valmiita, vaikka eihän nekään juuri miltään kyllä maistu.

    VastaaPoista